Wednesday, May 29th, 2013

Sample Test Questions For CNA Exam

It’s worth finding and doing as much sample test questions as you can get your hands on before taking a CNA Exam, as they will help to give you a sense of what is involved in the exam and whether or not you are read for the National Nurse Aide Assessment Program (NNAAP) certification exam. The exam is administered by the American Red Cross.

Whether you are considering becoming a Certified Nursing Assistant (CNA), or have already enrolled in CNA Training Classes, doing some sample test questions is a great way to help you prepare for whats to come.

CNA Certification Exam comprises of 2 parts, a written exam and a practical exam. The practical exam is an assesment of your skills, where the examiner will test your ability to perform specific tasks. The examiner will also be looking to see how confident you are, and how much attention to detail you pay to each situation you are presented with.

Doing a ‘mock test’ and some sample test questions can make a lot of difference to the outcome of the actual CNA exam, and the best way to pass an exam is to first know what you are doing, and secondly know why you are doing it. The more prepared you are, the more confident you will be in your understanding of the required practises. Having studied and learned the written material, you’ll be far more capable of passing the practical section.

Doing as much mock tests and sample questions as possible is highly recommended, as its one of the best ways to improve your chances of passing the test of the first attempt.

The first section of the CNA exam is the written examination, which comprises of 70 miltiple choice questions. 10 of these questions are what is called ‘pre-test’ questions, they are not scored and are only there to gain statistical information.

This is then followed by the oral exam, which comprises of 60 multiple choice questions, and 10 reading comprehension questions.

The second part of the exam is the Skills Evaluation test. You will be asked to perform 5 nurse’s aide skills (selected at random) which is rated by a nurse evaluator, in order to acheive NNAAP Certification you’ll need to successfully perform all 5 skills to the required level.

Sample Test Questions for CNA Exam:

1. What is the term for a device used to
take the place of a missing body part?
(A) Pronation
(B) Abduction
(C) External rotation
(D) Prosthesis

Answer: D
2. When a client has left-sided
weakness, what part of a sweater is
put on first?
(A) Both sleeves
(B) Left sleeve
(C) Client’s choice
(D) Right sleeve

Answer: B

3. It is appropriate for a nurse aide to share the information regarding a client’s status with:
(A) any one the nurse aide sees fit
(B) the client’s family members
(C) the client’s roommate
(D) the staff on the next shift

Answer: D
4. When helping a client who is
recovering from a stroke to walk, the
nurse aide should assist:
(A) on the client’s strong side
(B) on the client’s weak side
(C) from behind the client
(D) with a wheelchair

Answer: B

5. The nurse aide is caring for a client
who is agitated. The nurse aide
SHOULD:
(A) speak loudly so the client can hear
the instructions
(B) ask to reassign the care of this
client
(C) talk in a slow, calm, reassuring
manner
(D) tell the client to be quiet

Answer: C
6. The purpose for padding side rails on
the client’s bed is to:
(A) use them as a restraint
(B) have a place to connect the call
signal
(C) protect the client from injury
(D) keep the client warm

Answer: C
7. Exercises that move each muscle and
joint are called:
(A) adduction
(B) range of motion
(C) abduction
(D) rotation

Answer: B
8. How can the nurse aide BEST help a
client who is not accepting a loss?
(A) Leave the client alone
(B) Convince the client to accept the
loss
(C) Encourage the client to talk
(D) Discourage individual activity

Answer: C

9. The Heimlich maneuver (abdominal
thrust) is used for a client who has:
(A) a bloody nose
(B) a blocked airway
(C) fallen out of bed
(D) impaired eyesight

Answer: B
10. To BEST communicate with a client
who is totally deaf, the nurse aide
should:
(A) smile frequently and speak loudly
(B) smile often and talk rapidly
(C) avoid eye contact
(D) write out information

Answer: D
11. The nurse aide is asked by a confused
client what day it is. The nurse aide
should:
(A) explain that memory loss is
natural and the date is not
important
(B) ignore the request
(C) point to the date on a calendar
and say the date
(D) provide the date and then test
the client later

Answer: C
12. To avoid pulling the catheter when
turning a male client, the catheter
tube must be taped to the client’s:
(A) bed sheet
(B) upper thigh
(C) bed frame
(D) hip

Answer: B

This is just a sample of the full range of questions you can expect from a CNA Exam. We’ll be posting some full mock exams for you to take in the near future.

Comments

11 Responses to “Sample Test Questions For CNA Exam”
  1. barbara lewis says:

    I think the answers to the questions should be posted at the bottom of the page ,this i think would be helpful to test ourselves without glancing at the answers. thanks anyway i will be looking out for the other questions. barbnara

  2. Monica Rivera says:

    Great Site !

  3. Several questions and answers above are focused and good. Are you interested in expanding this knowledge to collaborate with my Corporation to work on question and answer book, CNA through NURSING Certification formal and informal Exams/tests?

  4. Brook says:

    I think this is a great site~! Thanks

  5. amandeep says:

    it is very good site.all questiones are good.thank u very much.

  6. Elias says:

    please send me the sample test questions.

  7. Araniva-Staten says:

    Thank u very much this wed site is very usefull!!

  8. Great site. Kindly send me update of questions and answers

  9. sonia says:

    hi last week gave the
    my cna test but i am
    fail i am very sad
    please send me some sample
    test.thanks

  10. anuja says:

    can u send extra written question for me? bcoz i so tens for written exam.

  11. Elsa says:

    I failed CNA test yesterday, Kindly send me some sample questions and answers,thank you.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!